Bonte mantel

............we hebben bewijs!

 

Sinds een paar jaar hebben we een website met daarop foto’s van duikvakanties en van Nederlandse duiken. Bij foto’s gemaakt in het buitenland hebben we nog wel eens moeite om de beestjes een naam te geven. Van Nederlandse soorten dachten we het wel onder de knie te hebben. Maar dit weekend kregen we een berichtje op onze webmail:

 

Dag Rokus en Sanne,

Bij toeval zag ik op jullie prachtige site een foto van wat jullie gedetermineerd hebben als Wijde mantel, Chlamys opercularis. Het is foto 5 uit 2009 bij de Zeelandbrug. Deze schelp heeft echter duidelijk meer ribben, die wat scherper zijn en er staan duidelijke, forse schubben op. Bovendien zie ik een heel groot ‘linkeroor’ en geen rechteroor (dat is dus veel kleiner). Dat kan eigenlijk niet andere betekenen dan dat dit een Chlamys (Mimachlamys) varia is, een Bonte mantel. Dat lijkt me een belangrijke waarneming, volgens mij is deze namelijk in Nederland niet eerder levend waargenomen.

Vriendelijke groeten,

Peter Moerdijk

 

Sylvia van Leeuwen, die momenteel aan een mariene atlas over weekdieren werkt, bevestigt het verhaal:

De soort is inderdaad niet nieuw voor Nederland want op de Noordzee is hij ook enkele keren gevonden, maar voor de Oosterschelde is het wel een heel bijzondere waarneming.

 

Uiteraard willen we jullie het bewijs niet onthouden:

Bonte mantel, Chlamys varial  Wijdemantel, Chlamys opercularis

Bonte Mantel                                                       Wijde mantel

 

Toch handig, zo’n fotograferende buddy.

Weet je (weliswaar 3 jaar na dato) tenminste wat je gezien hebt onder water!

Sanne

 

 terug naar (reis)verhalen