Krabben Kamasutra of vrouwen sjouwen?

Tijdens de bootduik op Bommenede kwamen we een paartje krabben tegen. Nu zie je dat wel vaker, een paartje krabben. Maar deze zaten buik-aan-buik. Wat is hier gaande? Doen krabben ook aan verschillende standjes?

Dus op het Webforum van stichting Anemoon de vraag gesteld wat die krabben aan het doen zijn.

Van Johanna van Bolhuis kregen we antwoord:


'Wanneer krabben in een rug-buikhouding zitten, dan is dat inderdaad geen actiemoment. Krabben doen het niet op z’n hondjes, krabben doen het buik aan buik. Maar het is wel voorspel. Vrouwtjeskrabben zijn namelijk niet zo vaak ‘paarbaar’, alleen wanneer ze vervellen: voordat de nieuwe schaal uitgehard is moet het mannetje zijn slag slaan.

 

Daarom pakt hij, als hij een vrouwtje tegenkomt dat binnenkort groter gaat wonen, haar op en sleept haar overal mee naar toe. Zo is hij zeker weten op de juiste tijd op de juiste plek. Maar mocht hij onderweg een groter vrouwtje tegenkomen dat ook binnenkort vervelt, dan dumpt hij het eerste vrouwtje en gaat er met zijn nieuwe scharrel onder zijn pootjes vandoor.

 

Spelend op zeker komt het uiteindelijk tot het moment suprème; de paring in standje missionaris. Mocht je dus twee krabben buik aan buik zien, stoor ze dan niet, dat zou jij ook niet prettig vinden. Probeer ze zeker niet uit elkaar te halen en zet nooit je vinger op het bovenste krabbetje. Het vrouwtje dat onder ligt zou krabbenmoes worden.'

 

Rokusna vrouwensjouwen…

 

  


…het echte werk!

 
 
terug naar (reis)verhalen

terug naar Krabben

terug naar HOME